Åh nej – Mår på loftet!

      No Comments on Åh nej – Mår på loftet!

Deling er omsorgsfuld!

Mår på loftet

 

Der kommer lyde fra loftet, isoleringen stikker ud ved udhængsbrædderne og der ligger fjer på loftet. Du har højst sandsynligt fået en uindbudt gæst på loftet i form af en husmår. Mår på loftet er et ganske velkendt fænomen, men ikke af den gode slags. Måren ødelægger isoleringen, så varmeregningen stiger, den larmer, urinerer og raserer loftet. Der er ikke ret mange tiltag, du selv kan udføre, for at komme af med måren.

Hold igen med gamle husråd mod mår på loftet!

Nogle husejere forsøger sig med at sætte en fælde op. Dette har dog en lav succesrate på omkring 10 %. Der findes to forskellige slags mår. Skovmåren, som lever i skoven og husmåren, som enten eller i skoven eller på husets loft. Den er lidt mere magelig end skovmåren. Måren på loftet (husmåren) er vant til at være nær menneslig aktivitet og er meget mistænksom. Derfor går de sjældent i fælderne. Imens du venter på, at måren måske går i fælden, risikerer du så at den laver endnu mere ravage på loftet i mellemtiden.

Nogle har måske i god tro foreslået dig at anvende hjortetaksolie på loftet, for at holde måren væk. Dette anbefales bestemt ikke, da hjortetaksolie efterlader en meget grim og gennemtrængende lugt, som sætter sig i træet. Hvis man er uheldig, så breder stanken sig ned i huset, hvilket gør det næsten uudholdeligt at opholde sig i de ildelugtende rum, før skaden fra hjortetaksolien er udbedret.

Nogle af ulemperne ved at have mår på loftet er:

  • Måren ødelægger isoleringen og bygger reder i den, hvilket kan øge varmeregningen.
  • Den urinerer på loftet, hvilket kan ødelægge nogle af de ting, som du opbevarer der. Samtidig kommer træet til at stinke langt væk af urin.
  • Der kan ligge en masse fuglefjer eller øvrige rester af fugle rundt omkring.
  • Måren larmer, hvilket kan være til gene for husets beboere.

Få en skadedyrsbekæmper til at fjerne mår på loftet

Når en skadedyrsbekæmper kommer ud for at fjerne en Mår på loftet, tager fagpersonen andre midler i brug. I stedet for at vente på den lille chance for at måren selv går i en fælde, afskrækker skadyrsbekæmperen den fra at komme igen. Det sker ved, at der sprøjtes med et lugtstof, som måren ikke kan udstå lugten af.

Der bliver sprøjtet både under udhængsbrædderne, men også rundt omkring på loftet, så måren ikke længere ønsker at opholde dig der. Når stedet er gjort ubeboeligt for måren, vil skadedyrsbekæmperen gennemgå loftet for indgangshuller, der er forårsaget af måren. Du kan enten vælge selv at aflukke hullerne eller spørge skadedyrsbekæmperen om et tilbud på at få det lavet. Som fagpersoner har de god erfaring med at få lukket indgangshullerne korrekt.

Vær opmærksom på, at der er nogle forsikringsselskaber, der dækker skader, som er forårsaget af mår på loftet. Det kræves dog, at måren er fjernet først og at indgangshullerne er lukket, inden forsikringen vil dække noget. Forsikringen dækker normalt ikke hverken bekæmpelse af mår på loftet eller lukning af mårens indgangshuller.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *